Fermentácia – prirodzený proces kvasenia
Filter – prekvapkávaná káva pomocou filtra a hrubšie namletej kávy
Filter roast – svetlé praženie vhodné na prekvapkávanú kávu (Aeropress, Hario V60, Chemex)
Flavor wheel – paleta chutí a vôní na lepšie rozpoznanie senzorického profilu kávy
K
Kávová čerešňa – kávovníkový plod, ktorý obsahuje dve proti sebe položené kávové zrnká. Rastú na vysokých stromoch/kríkoch. Skladá sa z nasledovných vrstiev: vonkajšia vrstva (šupka), dužina, semienko, obal (strieborná blana), pergamen (tenká vrstva)
L
Latte Art – moderný spôsob prípravy kávy. Základom je espresso do ktorého následne barista pridáva spenené mlieko a za pomoci rôznych techník vytvorí na povrchu kávy obrazec (srdiečko, rozeta, tulipán a i.). Na vytvorenie mliečnej peny je vhodné plnotučné mlieko, ktoré má po spenení cca 55-65 stupňov. Štruktúra speneného mlieka by mala byť bez bubliniek a vláčnej konzistencie
Liberica – pôvodom zo strednej a západnej Afriky. Má väčšie zrná ako Arabica a Robusta. Darí sa jej v nízkych nadmorský výškach. Má najmenej kofeínu zo všetkých troch druhov kávovníka. Má nezvyčajnú chuť a tvorí len 1 % produkcie kávy na svete
M
Mokré spracovanie (Washed) – jednou z metód spracovania kávy. Po zbere sa čerešne uložia do nádrže s vodou, kde následne kvalitné plné čerešne padnú na dno nádoby a zlé čerešne vyplávajú na hladinu odkiaľ sa odoberú. Po premytí a selekcií sa z čerešní odstraňuje šupka a časť dužiny. Ďalej sa premývajú a nechávajú vo vode 12 až 24 hodín. Posledným krokom je sušenie na africký posteliach
P
Pergamen – strieborná šupka (chaff) obaľuje zrnko kávy a tým ho chráni až do praženia kedy sa samé oddelí od zrnka
Polomokré spracovanie (Semi-washed, Honey) – hybridná metóda spracovania kávy pomocou suchej a mokrej metódy. Časť dužiny sa suší spolu so zrnkom. Následne sa premývajú v nádržiach a zbavujú sa dužiny. Konečna fáza je sušenie na betónových plochách. Rozoznávame 3 spôsoby: Yellow Honey, Red Honey a Black Honey
R
Robusta (Canephora) – vyznačuje sa väčšími zrnami ako má Arabica. Obsahuje viac kofeínu, ale jej kvalita je nižšia. Chute v Robuste môžeme nájsť skôr zemité, hútne. Medzi najznámejšie odrody Robusty patria: Ruiru 11, Batian, Old Paradenia, či SLN 274
S
SCA (Specialty Coffee Association) – kávová asociácia zameraná na určovanie štandardov kvality kávy
Single origin – jednodruhová káva. Kávové zrná pochádzajú z jednej farmy alebo plantáže a pražia sa samostatne bez prítomnosti iných odrôd káv. Vyniká tak jedinečnosť a chuť konkrétnej kávy
Suché spracovanie (Natural) – najstaršia metóda spracovania kávy, kedy sa kávové čerešne pozbierajú z kávovníkových kríkov. Následne sa rozhrnú na betónové plochy (africké postele) kde sa niekoľko dní sušia a prehŕňajú. Po vysušení sa z čerešne vylúpnu dve kávové zrná a následne sa opäť sušia aby vlhkosť zrna klesla na 12 %
V
Výberová káva (Specialty Coffee) – výber tých najkvalitnejších zŕn. Kávové zrná obsahujú iba určité množstvo defektov (polámané zrná, napadnuté škodcom, prázdne zrná), ktoré určuje SCA. Výberová káva má tzv. rodný list – vieme určiť odkiaľ káva pochádza, z akej krajiny, farmy, pohoria, dokonca v akej nadmorskej výške rástla a akou metódou bola spracovaná. Pražiarne výberovej kávy tak nakupujú vždy čerstvé zbery a vďaka informáciám o káve vedia praženie prispôsobiť na mieru