pražička kávy triproasters.sk

Čo je výberová káva?

Stále častejšie sa stretávame s pojmom výberová káva. Tento pojem pochádza z anglického výrazu Specialty Coffee a prvýkrát ho použila v roku 1974 Erna Knutsenová v magazíne Tea & Coffee Trade. Kedy hovoríme o výbere tých najlepších zŕn? A čo od takejto kávy môže očakávať konečný konzument? Skrátene ide o proces dosahujúci vysokú kvalitu kávy, do ktorého je zapojený už samotný farmár so svojou plantážou, pražiar kávy a v neposlednom…

pražená káva v pražičke triproasters.sk

Krok dva: ako prebieha praženie kávy?

Ako sme už písali v minulom článku o spracovaní kávy na farme, tak si dnes uvedieme zopár viet aj o procese, ktorý prebieha u nás, priamo v našej pražiarni v Trnave. Po dôkladnom vysušení a triedení kávy na farme sa zelené kávové zrná prepravia do pražiarne, kde sa začína proces praženia.   Praženie kávy je umenie aj veda, ktoré si vyžadujú presné riadenie času a teploty, aby sa dosiahla požadovaná chuť a aróma. Hlavnú…

pestovanie kávy na strome triproasters.sk

Ako sa pestuje káva?

Pestovanie kávy je kľúčový proces, ktorý ovplyvňuje kvalitu a chuť finálneho produktu. Ten si viete vychutnať doma, v práci alebo v kaviarni. Tento fascinujúci proces začína na kávových plantážach, presúva sa k nám do pražiarne a končí u vás v šálke.  Pestovanie kávy  Proces pestovania kávy začína výberom správnej odrody kávovníka. Najčastejšie sa pestujú dva druhy: Arabica a Robusta. V našej pražiarni preferujeme Arabicu pre jej rozmanitejšiu chuť a vyššiu kvalitu.…